Winkelwagen

Naam: Martijn Kos
Arts: KNO Arts & Somnoloog
Ziekenhuis: Rode Kruis ziekenhuis
Overig: Een vd oprichters van Ruysdael kliniek

Eind december 2020 hebben wij gesproken met Martijn Kos, een ervaren KNO-arts en één van de oprichters van Ruysdael Clinics. Martijn heeft twee maanden geleden een antigeen sneltest kit van PrevViral ontvangen voor het gebruik in zijn kliniek. Uit nieuwsgierigheid test hij als eerste zichzelf en onverwachts direct positief. In dit interview vertelt hij over zijn ervaring, zijn mening over het gebruik van sneltesten en het zelf testen.

Een verrassende test uitslag

Op een donderdagmiddag in oktober was Martijn benieuwd naar het gebruik van een COVID-19 antigeen sneltest. Een antigeen sneltest is een simpele snelle test die de eiwitmantel detecteert van het nieuwe coronavirus en veelal gebruikt wordt als screeningsmethode voor COVID-19. “Dit voor gebruik bij ons eigen personeel in de Kliniek, zodat we toch wat sneller en laagdrempeliger kunnen testen”. Puur uit nieuwsgierigheid probeerde hij de test bij zichzelf uit. “We wilde eigenlijk gewoon de procedure een keer testen, hoe zouden wij het kunnen gebruiken. Dus toen deed ik de test bij mijzelf.” Martijn had geen klachten op het moment van testen. “Ik had geen enkele klacht, geen koorts geen reukverlies en niet verkouden…” Na het afnemen van de swab en het druppelen op de testcassette, kwam er plots een positieve testuitslag tevoorschijn. “Dat was even schrikken”, vertelde hij.

Bij het Rode Kruis ziekenhuis kon Martijn gelijk langskomen voor een PCR test. Met een PCR test wordt op genetisch niveau gekeken naar aanwezigheid van het corona virus. Deze methodiek geldt als de gouden standaard voor het vaststellen van een besmetting. Martijn wist dat sneltesten over het algemeen een hoge specificiteit kennen, wat wil zeggen dat de kans op een fout-positieve uitslag miniem is. Deze PCR test bleek inderdaad ook positief…

“Ik ben eigenlijk gelijk in een vakantiehuisje van een collega gaan zitten, dus los van mijn gezin. Thuis is het namelijk extreem lastig om in isolatie te zitten.” Martijn vertelt dat hij geen last heeft gehad van de besmetting. “Ik had zoiets van gaat het nog komen? Ik had gewoon nergens last van.” Na een ongeveer een week in isolatie kon Martijn zijn werkzaamheden weer oppakken. Volgens het beleid van de GGD kon hij omdat hij asymptomatisch was alweer eerder aan het werk, maar volgens het strengere beleid van het ziekenhuis bleef hij voor de zekerheid langere tijd in quarantaine en werkte hij op afstand thuis.

Zelf testen

In Nederland is het zo dat een zorgprofessional de simpele handelingen van een sneltest moet uitvoeren. Wetenschappers wereldwijd pleiten nou juist voor het zelfgebruik van zo’n test om testen zo laagdrempelig mogelijk te maken waardoor er frequenter getest kan worden. We vroegen Martijn hoe hij kijkt naar het zelf uitvoeren van de sneltest. Martijn reageert: “Ik denk dat mensen op zich het zelf kunnen doen. Het is niet echt pijnlijk, maar vooral een naar gevoel. Om een swab echt goed in de nasopharynx te krijgen, hem daar even te laten zitten en drie keer rond te laten draaien is soms wel heftig. Ik denk wel dat het met een neusspray/verdoving dan prima zelf te doen is.”

De wat invasieve nasale swab die bij veel sneltesten nodig is, zowel bij de Abbott, Roche en bij de Fluorecare test die Martijn heeft gebruikt, lijkt op het eerste gezicht een barrière tot het zelf gebruik van zo’n test. Echter is uit recent Duits onderzoek gebleken dat mensen een sneltest goed zelf kunnen uitvoeren en interpreteren. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet uit maakt of een zorgmedewerker de handelingen van een sneltest uitvoert of een gemiddeld persoon. Nu is het natuurlijk wel zo dat des te simpeler en gebruiksvriendelijk de test werkt des te eerder zo’n test geschikt zou zijn voor gebruik door mensen zelf. Vandaar dat wij Martijn vroegen naar het zelf gebruik van de nieuwe sneltest met een easy-to-use swab. Deze sneltest is individueel verpakt, erg gevoelig, en de neusswab hoeft slechts ca. 2,5 cm in de neus. Martijn stelt: “Dan is het echt heel makkelijk en kan je het zelf zonder iets erbij te gebruiken doen.”

Martijn is achteraf opgelucht dat hij in isolatie is gegaan naar aanleiding van het positieve test resultaat en daardoor niet onbedoeld mensen op zijn werk heeft besmet. Voor mensen werkzaam in zorg is het cruciaal dat er frequent getest wordt en dus ook vooral op mensen zonder klachten. Afsluitend gaf Martijn aan dat hij het wel ziet zitten dat iedereen in de zorg zo’n sneltest kit krijgt zodat ze zichzelf regelmatig kunnen testen. Voornamelijk bij verplegings- en verzorgingshuizen zal dit zinvol zijn als je dan asymptomatisch personen eruit kan halen. Het screenen op asymptomaten is voornamelijk waar nog veel winst geboekt kan worden.

Conclusie

Waar voorheen in Nederland lang de gedachte heerste dat personen zonder symptomen niet of nauwelijks andere mensen konden besmetten, is het inmiddels onderzocht dat deze groep voor ongeveer 60% van de COVID-19 besmettingen verantwoordelijk is. Volgens experts zit de kracht van sneltesten hem dan ook juist in het screenen van asymptomaten. Volgens Harvard professor Micheal Mina, moeten sneltesten zo breed mogelijk ingezet worden in juist deze populatie om besmettelijke gevallen op te sporen. Zo’n test maakt volgens Mina geen onderscheid of iemand klachten heeft of niet, het detecteert simpelweg het virus. Volgens Mina moeten sneltesten dan niet worden vergeleken met een PCR, maar als uitermate effectief preventieve tool om besmettelijke mensen zo vroeg mogelijk op te pikken. Het gebruik van zo’n test zo laagdrempelig mogelijk maken, dus thuis/zelf testen en frequent testen, biedt volgens Mina een uitweg voordat iedereen is gevaccineerd.  Het verhaal van Martijn benadrukt het belang van frequent testen, ook wanneer men geen klachten ervaart.

prevviral

Author prevviral

More posts by prevviral
NEXT-DAY DELIVERY (NL) & FREE SHIPPING ON ORDERS ABOVE €30!